FaceBook

НОВИНИ

КАТ вече няма да отнема контролни точки на водач


КАТ вече няма да отнема контролни точки на водач, причинил катастрофа, но ще го прави при превишаване на скоростта. Това предвижда проект на нова наредба на МВР, публикуван на сайта на ведомството, за който съобщава в. "Сега".

Според наредбата отпадат санкциите при навлизане в еднопосочна улица, неправилно паркиране в района на пешеходна пътека и движение по трамвайна линия. За сметка на това осем точки ще се отнемат, ако водачите превишат позволената скорост в населено място с над 50 км/ч. В закона за движение по пътищата това нарушение се наказва с 350 лв. глоба и отнемане на шофьорската книжка за три месеца.

Досега за причиняване на катастрофа шофьорът се наказва допълнително с отнемане на 4 контролни точки от общо 39-те, които всеки получава първоначално. В новия вариант обаче този текст липсва.

Наредбата предвижда още точки да не се отнемат, ако шофьор навлезе в нарушение по еднопосочна или затворена улица. Досега това се санкционираше с 4 точки. Няма да се отнемат точки и ако кола бъде засечена да кара по трамвайната линия. Санкцията беше пет точки.

Няма да се отнемат точки, ако водачът не е сигнализирал правилно или не е отстранил от платното повредената си кола. Както и ако е спрял неправилно в района на пешеходна пътека, автобусна спирка и кръстовище.

За това досега санкцията беше 4 точки. Отпада и наказанието от 4 точки за паркиране като втори ред в активна лента за движение. Няма да има и санкция за неправилно преминаване покрай спрял или спиращ автобус, за което досега се взимаха 8 точки.

За същото нарушение обаче се запазва глобата в Закона за движение по пътищата (ЗДП) - 50 лв.

Други промени:

  • вместо досегашните 7 точки, които се взимаха, когато шофьор не спре на знак "Стоп", санкцията става осем точки;
  • осем точки ще се отнемат (вместо четири, както досега) за неправилно изпреварване;
  • 12 точки остава наказанието при отказ от проверка с дрегер;
  • запазва се и броят на точките, които се отнемат, ако шофьорът говори по телефона без хендсфри - 6;
  • санкцията за неизползване на предпазен колан или каска ще е минус шест точки (досега бяха 8).
Share

ПАРТНЬОРИ

ИНТЕРВЮ

адрес:
гр. София
бул. „Аксаков” № 16

тел / факс:
02 981 02 51

тел:
02 986 40 79

0888 36 70 31

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Email:
Тема:
Съобщение: